Organizacja kameralnego przyjęcia weselnego w restauracji
W artykule dowiesz się:
Przyjęcie weselne w restauracji to alternatywa dla wystawnych imprez organizowanych w domach weselnych. Na taką uroczystość zazwyczaj zapraszanych jest mniej osób, dzięki czemu ma ona bardziej kameralny charakter.
Przyjęcie weselne w restauracji to rozwiązanie dla osób, które nie chcą tradycyjnego wesela i ten wyjątkowy dla siebie dzień wolą spędzić w mniejszym, bardziej osobistym gronie. Nie oznacza to jednak, że taka impreza musi być sztywna i pozbawiona rozrywkowych elementów. Jej charakter i przebieg zależy od życzenia Nowożeńców oraz możliwości, jakie stwarza restauracja, w której odbędzie się przyjęcie weselne.
Szacunkowy koszt przyjęcia weselnego w restauracji – cena
Koszt przyjęcia weselnego w restauracji uzależniony jest od standardu lokalu, zamówionego menu, a także od miejscowości. Najwyższe ceny są w dużych miastach, przede wszystkim w Warszawie. Jednak jest w nich również największa konkurencja, dlatego możemy oczekiwać zadowalającej jakości obsługi. Koszt przyjęcia weselnego w restauracji waha się od 110 do 200 zł za osobę. Przed wyborem lokalu musimy dobrze porównać oferty, ponieważ propozycje menu weselnego są bardzo zróżnicowane i to one przede wszystkim kształtują cenę. Czasami bywa jednak tak, że wysokie koszty nie przekładają się na lepszą ofertę. Na co należy zwrócić uwagę?
- Czy w cenie za jedną osobę uwzględniony jest koszt wynajmu sali, czy należy go dodatkowo doliczyć
- Czy restauracja zapewnia oprawę muzyczną, np. DJ-a
- Czy w ramach usługi oferowany jest tort i alkohol (zazwyczaj te dwa elementy musimy zorganizować we własnym zakresie)
- Do jakiej godziny może trwać przyjęcie weselne w restauracji i jakie są ewentualne koszty przedłużenia się imprezy? Niektórzy właściciele nakładają swoiste kary finansowe, jeżeli restauracja nie zostanie opuszczona przez biesiadników do wyznaczonej godziny.
Przyjęcie weselne w restauracji zazwyczaj ma kameralny charakter. Decydują się na nie te Młode Pary, które zamierzają świętować w gronie najbliższych osób: rodziców, dziadków, rodzeństwa i chrzestnych. Większość sal restauracyjnych jest w stanie pomieścić do 30 osób. Możemy również zdecydować się na przyjęcie weselne w restauracji, która liczy kilka pomieszczeń. Jest to jednak mało komfortowe i mało eleganckie rozwiązanie, ponieważ wówczas Młoda Para nie siedzi razem ze wszystkimi gośćmi.
Jak przebiega organizacja przyjęcia ?
Organizując przyjęcie weselne w restauracji zazwyczaj nie korzystamy z usług profesjonalnego wodzireja, którego zadaniem jest prowadzenie imprezy. Musimy zatem wyznaczyć inną osobę, która będzie czuwała nad przebiegiem przyjęcia. Zwyczajowo rola ta przypada świadkowi. Do jego głównych zadań związanych z przyjęciem należy ustalanie z obsługą tempa podawania kolejnych dań, wniesienia tortu oraz czuwanie nad całokształtem przebiegu wydarzenia. Dla własnego spokoju w tym wyjątkowym dniu ustalmy wcześniej, kto będzie kontaktował się w czasie przyjęcia z obsługą. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego zamieszania i będziemy mogli cieszyć się naszego wymarzonego przyjęcia weselnego.