Wiejski stół na weselu (co powinno się na nim znaleźć)
Dużą popularność na weselach zyskuje tzw. „wiejski stół” – specjalna atrakcja, dzięki której goście mają możliwość spróbowania wielu swojskich, jak sama nazwa wskazuje – wiejskich, przysmaków.
Decydując się na wiejski stół na weselu, warto rozważyć wiele kwestii – czy ma być to stół profesjonalny, czy chcemy skorzystać z usług cateringu albo restauracji, czy może zorganizujemy wszystko sami. Koncepcja samego stołu jest ogólnie wszędzie taka sama – potrawy muszą być różnorodne, intrygujące i niecodzienne, a jedzenia na stole nie ma prawa zabraknąć! Co ważne, dobrze zorganizowany stół wiejski jest świetnym elementem do… fotografowania. Warto pamiętać, że nazwa „wiejski” wcale nie oznacza, że z rozwiązania tego mogą korzystać osoby, organizujące wesele na wsi – wręcz przeciwnie: to na miejskich, dużych i urządzanych z rozmachem weselach stoły wiejskie najbardziej pasują do reszty atrakcji wesela.
Wiejski stół na weselu – potrawy i ciekawostki kulinarne
Jakie potrawy królować powinny na stole wiejskim? Poza swojskimi kiełbasami i wędlinami najróżniejszego rodzaju, warto wybrać także kilka rodzajów pieczywa, pierogi, szynkę, a także polskie specjały – bigos i gulasz. Im więcej osób na weselu, tym większy stół powinniśmy przygotować! Nie zapominajmy też o dodatku do stołu w postaci… niewielkiego barku. Wesela bezalkoholowe są rzadkością, a obok tradycji dotyczącej jadłospisu, istnieje w naszym kraju bogata tradycja jeśli chodzi o różnego rodzaju trunki. Zamiast jednak stawiać kupne wódki i martini, postawmy obok stołu wiejskiego domowej roboty nalewki, miód pitny i bardziej egzotyczne alkohole, których goście nie mają możliwości spożywać na co dzień. Wiejski stół na weselu w przypadku ogromnych imprez jest także okazją do promowania polskiego jedzenia wśród obcokrajowców – zakładając, że na naszym weselu pojawią się takie osoby.
Wiejski stół na weselu – przygotowanie profesjonalne czy samodzielne?
Decydując się na rozwiązanie amatorskie, jeśli chodzi o stół wiejski, powinniśmy zastanowić się nad paroma kwestiami: czy posiadamy zasoby i umiejętności, niezbędne, by stworzyć atrakcyjny egzemplarz wiejskiego stołu? Dodatkowo, jeśli nawet znamy kilka kucharek, które mogą nam pomóc w organizacji wesela i wprowadzeniu do akcji opisywanego stołu, upewnijmy się, że kucharki te dostarczą nam nie tylko odpowiedniej ilości, ale także jakości dań. Bez jakości nie może być mowy o udanym koncepcie stołu – w końcu stół ma być źródłem przyciągających smakołyków, a nie zbiorem przeciętnych potraw z hipermarketu… Wiejski stół na weselu ma także tę niepowtarzalną zaletę, że pomaga gościom się integrować – zmusza ich także do wstania ze swoich miejsc i przemierzenia sali, by skosztować pyszności. Decydując się na ideę wiejskiego stołu, zastanówmy się, czy wybrany przez nas koncept w ogóle pasuje do całości sali weselnej – może się okazać, że wóz z sianem, w którym zorganizowano właśnie „wiejski stół”, nie będzie kompletnie współgrał z nowoczesnymi dekoracjami i minimalistyczną aranżacją podczas wesela.
Zobacz też: Słodki kącik na weselu
Ostatnio co raz częściej mam klientów na sery kozie, właśnie na stoły wiejskie weselne 🙂